جالب جالب

مردی که سالانه فقط 10 بار غذا می خورد!


ما اگر روزانه سه وعده غذا نخوریم و روزی هشت لیوان آب ننوشیم ممکن است به آخر شب نرسیده راهی بیمارستان شویم. اما انسان هایی در دنیا هستند که تنها از هوا برای زنده ماندن استفاده می کنند.

به گزارش لقمه، هر انسانی برای ادامه زندگی نیاز به خوردن آب و غذا دارد. بدن ما برای آنکه بتواند حیاتش را ادامه دهد باید ویتامین های لازم را از طریق غذا دریافت کرده و به انرژی تبدیل کند. از طرفی دیگر انسان ها به دسته های مختلف مانند گوشت خوار یا سبزی خوار تبدیل می شوند.

"کاربای لانرول" با همه انسان ها متفاوت است چرا که یک انسان هوازی است. او می تواند از باد و هوا تغذیه کرده و انرژی لازم برای زندگی را دریافت کند. این مرد سالانه شاید کمتر از 10 بار غذا بخورد و به گفته خودش از آن لذتی نمی برد.



تا به حال انسان های بسیاری بوده اند که قصد زندگی هوازی را کرده اند و از غذا دست کشیده اند اما جانشان را در این راه از دست داده اند . ولی "کاربای" می گوید با همین حالت نزدیک به 5 سال است که زندگی می کند.

این مرد سریلانکایی می گوید در 16 سالگی به مواد مخدر دچار شده است اما توانست با همه مشکلات مواد را ترک کند و حال صاحب چندین مدال در رشته های ورزشی متفاوت شده است. او همیشه می گوید تمام پیشرفت های زندگی اش را مدیون رژیم غذایی عجیبش است.

او تنها کسی است که می تواند برای مدت 40 روز حتی آب هم ننوشد و تنها از هوا تغذیه کند. او همچنین توانسته است تنها با استفاده از آب، دوی ماراتن 31 کیلومتری را به پایان برساند. او در طول این مسابقه حتی لحظه ای استراحت هم نکرد.



:: موضوعات مرتبط: مقاله، ،
نويسنده : حسن طاوسی


تهیه زولبیا وبامیه خانگی برای ماه مبارک رمضان

روش تهیه زولبیا و بامیه خانگی


لقمه: زولبیا و بامیه یکی از انواع شیرینی ها است که معمولاً بیشتر مصرف آنها در ماه مبارک رمضان است.

مواد لازم برای شربت:

شكر                   2فنجان
آب                      یك فنجان
گلاب                   2 قاشق سوپخوری
زعفران حل شده    یك قاشق مرباخوری
آبلیمو                 یك قاشق مربا خوری


طرز تهیه شربت:
آب و شكر را روی حرارت ملایم قرار می دهیم تا بجوشد. بعد گلاب و زعفران را اضافه كرده، سپس آبلیمو را می ریزیم. پس از چند جوش، شربت آماده شده را از روی شعله بر می داریم.




مواد لازم برای تهیه زولبیا:

نشاسته                     200 گرم 
ماست                       180 گرم 
آرد                            20 گرم 
زعفران حل شده          یك قاشق سوپخوری 
روغن جامد                 یك قاشق چایخوری
جوش شیرین              یك دوم قاشق چایخوری
آب یا گلاب                  یك قاشق سوپخوری

 
طرز تهیه:
نشاسته و ماست را مخلوط كرده، چند دقیقه ای صبر می كنیم تا نشاسته در ماست خیس خورده و به راحتی حل شود. سپس آرد را اضافه می كنیم و با همزن خوب به هم می زنیم تا مایع زولبیا صاف و یكدست شود. روغن جامد را اضافه كرده و در حین به هم زدن آب یا گلاب را همراه با زعفران حل شده به مایع اضافه می كنیم و آن را در قیف مخصوص می ریزیم. در این مرحله جوش شیرین را هم اضافه می كنیم و مایع را خوب به هم زده، در حالی كه روغن روی شعله قرار دارد، زولبیا را توسط قیف در روغن كاملا داغ به صورت دایره های بزرگ و كوچك فرم می دهیم و بلافاصله پس از كمی سرخ شدن آنها را پشت و رو می كنیم.

زولبیاها را در شربت قرار می دهیم و پس از15- 10 دقیقه آنها را از شربت خارج كرده و در صافی قرار می دهیم تا شربت اضافه آن خارج شود. 





مواد لازم برای تهیه بامیه:

آرد                    200 گرم
آب                    300 گرم
تخم مرغ            3عدد
روغن جامد         یك قاشق سوپخوری
شكر                 نیم كیلو
نمك                  یك سوم قاشق چایخوری
آبلیمو                2 قاشق سوپخوری
گلاب                 به مقدار لازم
 

طرز تهیه :
آب را جوش آورده، با شعله ملایم آرد را اضافه می كنیم و مرتب به هم می زنیم تا خمیر تقریباً سفتی به دست آید. بعد روغن را اضافه كرده و مرتب به هم می زنیم ( در حدود 3-2 دقیقه )، به طوری كه خمیر به صورت یك تكه درآید. سپس بعد از كمی سرد شدن خمیر، تخم مرغ ها را یكی یكی اضافه می كنیم و خوب خمیر را ورز می دهیم تا خمیر نرم و لطیف شود. برای این كه بامیه رنگ زیباتری به خود بگیرد، بهتر است از شربت بامیه یك قاشق سوپخوری به خمیر بامیه اضافه كرده و با خمیر مخلوط كنیم. بعد خمیر را در قیف با ماسوره كنگره دار متوسط می ریزیم و سپس در روغن مایع سرخ می كنیم.

برای سهولت كار بهتر است روغن را كمی داغ كرده، بامیه ها را به وسیله دست و یا با قیچی مخصوص آشپزخانه در روغن ریخته، بعد آن را روی حرارت مستقیم قرار دهیم تا بامیه ها سرخ شوند. بامیه ها را در حین سرخ شدن مرتب به هم می زنیم تا به هم نچسبند و یك دست سرخ شوند. بامیه ها را در همان حال كه داغ می باشد، به شربت گرم اضافه می كنیم تا شربت را خوب به خود جذب كنند، در غیر این صورت بامیه ها شربت را جذب نخواهند كرد. اگر بامیه پس از چند ساعت شربت خود را از دست داد، علت آن رقیق بودن شربت می باشد.


نکته: برای سرخ كردن بامیه و زولبیا و گوش فیل از روغن مایع استفاده كنید، چون روغن جامد باعث سفت شدن آنها خواهد شد.



:: موضوعات مرتبط: مقاله، ،
نويسنده : حسن طاوسی


آموزش قراردادن عکس ومطالب در وبلاگ

 

صفحه اصلی

..................................................

ایجاد وبلاگ

..................................................

ورود وبلاگ نویس به مدیریت وبلاگ

..................................................

فهرست وبلاگها

..................................................

جک ها و اس ام اس نازترین

..................................................

فال حافظ

..................................................

تماس با ما

..................................................

گزارش تخلف

 

Last Updated

 

 

 

آموزش قرار دادن عکس و مطلب در وبلاگ:

گر عکس مورد نظر شما در وبلاگ دیگری یا در سایت دیگری وجود دارد به راحتی میتوانید روی عکس راست کلیک کرده گزینه Copy را زده و سپس در اینجا (ویرایشگر متن) راست کلیک کرده و Paste را زده عکس به اینجا در ویرایش گر متن طاهر میشود

اگر عکس مورد نظر شما در کامپیوترتان است و میخواهید از کامپیوتر عکس داخل وبلاگ خود قرار دهید مرحل زیر را با توجه به شماره خورده شده بر روی عکس انجام دهید:

1-ابتدا باید به یک سایت آپلود عکس مراجعه کنید.به عنوان مثال یکی از این سایت ها: www.gigaimages.com و یا www.tinypic.info


http://www.hostedpictures.com/
http://xs.to/
http://www.theimagehosting.com/
http://www.imagehosting.us/
http://www.mooload.com/
http://www.photoamp.com/
http://www.fotosrv.com/
http://filehost.to/
http://www.photohosting.info/
http://www.rapidupload.com/
http://www.sendmefile.com/
http://www.picvista.com/
http://www.myimageshost.net/
http://www.ripway.com/
http://www.sharemation.com/
http://www.imagecave.com/
http://www.imagecraze.com/
http://www.picturehosting.org/
http://www.MyImageHosting.com/
http://www.freefotofile.com/
http://upload.fotofects.com/

2- در سایت آپلود عکس دکمه Brows را زده 3-عکس مورد نظر را از داخل کامپیوتر انتخاب کنید 4-دکمه Open را بزنید

5-دکمه Start Uploading و یا Upload را بزنید و 2 دقیقه منتظر بمانید تا عکس آپلود شود.پس از آپلود عکس سایت آپلود به شما ادرس عکستان را نمایش میدهد.همانند عکس زیر:

سپس در ویرایشگر متن همانند عکس زیر عمل کنید:

1-دکمه درج تصاویر را زده 2-در پنجره باز شده و قسمت مشخص شده ادرس عکس مورد نظرتان را که سایت آپلود عکس به شما داد را وارد نمایید و درج تصویر را بزنید.بعد از چند ثانیه عکس داخل ویرایش گر ظاهر میشود و با استفاده از مربع های کوچه کنار عکس میتوانید اندازه عکس را به صورت دلخواه در اورید.

راهنمای نوشتن و درج مطلب جدید در وبلاگ

اولین هدف یک ابزار مدیریت وبلاگ ایجاد محیطی آسان برای درج مطالب جدید و همچنین مدیریت نوشته های پیشین است.
برای نوشتن مطالب جدید و یا ویرایش نوشته های پیشین در وبلاگ خود میبایست با نام کاربری و کلمه عبور خود در بخش اعضاء سایت وارد شوید.
پس از ورود به بخش مدیریتی وبلاگ صفحه ای را خواهید دید که در سمت راست فهرستی از گزینه ها و امکانات مدیریتی نمایش داده شده است و مرکز صفحه نیز فرمی برای ثبت نوشته های جدید در وبلاگ نمایش داده خواهد شد. و در زیر این فرم میتوانید فهرستی از آخرین عناوین نوشته های قبلی را ببینید. برای ورود یک نوشته جدید میتوانید عنوان مطلب و متن کامل را وارد و دکمه ثبت و بازسازی وبلاگ را فشار دهید.لازم به ذکر است که ورود عنوان و یا حتی متن کامل الزامیست اما شما میباست حداقل یکی از آنها را پر کنید.

ثبت موقت و عدم نمایش نوشته ها در وبلاگ
گاهی اوقات ممکن است که نویسنده وبلاگ نیاز به ثبت موقت یک مطلب و یا تمایل به عدم نمایش مطلب خواصی در وبلاگ داشته باشد . بطور مثال ممکن است تایپ مطلب پایان نیافته باشد و یا نیاز نمایش مطلب در روزهای آتی باشد. در چنین شرایطی میتوانید از گزینه ثبت موقت و عدم نمایش در وبلاگ را انتخاب کنید. در چنین شرایطی مطلب پس از ثبت در وبلاگ نمایش داده نخواهد شد و نویسنده میتواند در زمان دیگری این مطلب را ویرایش و گزینه عدم نمایش را غیر فعال کند.
این گزینه بخصوص برای کسانی که مطالب روزهای آتی وبلاگ خود را قبلا می نویسند بسیار کاربرد دارد.

تنظیم زمان و تاریخ ثبت و ارسال یک مطلب
در بصورت پیش فرض تاریخ تنظیم و ارسال مطالب پس از ثبت آن و با توجه به زمان حاضر و منطقه زمانی ثبت می شود. با اینحال نویسنده میتواند با انتخاب لینک [ویرایش تاریخ و زمان ارسال مطلب] تاریخ تنظیم مطالب را تغییر دهد.
ویرایش تاریخ و زمان تنظیم مطلب میتواند برای کاربرانی که قصد تغییر سرویس دهنده وبلاگ خود به دارند و مایل به حفظ تاریخ زمان نوشته های قبلی خود را دارند مفید واقع شود.

ویرایش رنگ ، اندازه و یا فونت متنها
کاربران میتوانند از ویرایشگر خاصی که برای ویرایش متون در نظر گرفته شده است برای تنظیم رنگ ، اندازه و نحوه نمایش متون استفاده کنند.آیکونهایی در نوار بالای ویرایشگر نمایش داده شده است که شرح عملکرد هر یک را میتواند با بردن اشاره گر ماوس بر روی آن بخوانید .


چگونگی درج پیوند ( لینک ) در میان نوشته ها
برای درج پیوند (لینک) در بین نوشته ها میتوانید از امکاناتی که ویرایشگر متون آنرا فراهم میکند استفاده کنید.
پس از تایپ عنوان پیوند آنرا با ماوس انتخاب کنید.حالا آیکون افزودن لینک را از نوار ابزار انتخاب کنید . فرمی نمایش داده خواهد شد و میتواند آدرس اینترنتی (URL) پیوند را آنجا وارد کنید.

درج تصویر در میان نوشته ها
درج تصویر در میان نوشته های وبلاگ با انتخاب گزینه افزودن تصویر از نوار ویرایشگر امکان پذیر است.پس از انتخاب آیکون اشاره شده پنجره ای به فارسی نمایش دده خواهد شد که میتوانید آدرس اینترنتی تصویر را وارد کنید همچنین میتواند تعیین کنید که این تصویر در کجا نمایش داده شود. ( مثلا در سمت چپ مطلب یا سمت راست و..) .
توجه داشته باشید که برای درج تصویر نیاز دارید که آن تصویر در یک آدرس اینترنتی مشخص باشد.و نبایستی تصویر را از داخل کامپیوتر خود انتخاب کنید چرا که امکان دیدن آن برای دیگر خوانندگان وبلاگ نخواهد بود.
شما میتوانید برای قراردادن تصاویر از سایتهایی که فضای رایگانی را برای چنین کاری در نظر میگیرند استفاده کنید .


ویرایش یا حذف مطالب پیشین.
هنگام ورود به صفحه نخست بخش مدیریتی وبلاگ تعدادی از آخرین مطالب نوشته شده در پایین صفحه نمایش داده میشود که در کنار آن آیکونهایی برای ویرایش و حذف مطالب در نظر گرفته شده است. همچنین برای ویرایش نوشته های پیشین نیز میتوانید از سمت راست صفحه گزینه مطلب قبلی را انتخاب کنید و با توجه به ماه و سال ورود مطالب آنرا برای ویرایش یا حذف انتخاب کنید.

 



:: موضوعات مرتبط: مقاله، ،
نويسنده : حسن طاوسی


روکش مصنوعی

روکش های مصنوعی

روکش های مصنوعی لایه ها و اوراق منفرد یا مرکبی هستند که از موادی نظیر کاغذ ( تزئینی یا غیر تزئینی ) و سایر مواد سنتزی ساخته می شوند، ممکن است به رزینهای مختلف ترموست مانند (ملامین فرمالدهید، فنل فرمالدهید) و یا ترموپلاستیک هایی همچون PVC آغشته شده باشند و یا ممکن است که با انواع لاک های مقاوم در برابر آب و خش و... پوشش داده شده باشند که برای پوشاندن سطوح انواع تخته، MDF، سطوح اوراق فشرده چوبی و… به کار می روند. روکش های مصنوعی موارد زیر را شامل می شوند:

1. ورقهای کاغذی (Paper Foil ): به این روکش ها Finish Foil یا به اصطلاح تجاری لترون هم می گویند. (لترون نام یکی از تولیدکنندگان مشهور این نوع روکش است) این روکش از یک لایه کاغذ معمولاً تزئینی با وزن پایه g/m2140-40 (قبل از آغشته سازی) به صورت ساده یا طرحدار، مات یا براق که معمولا با رزینهای ملامین فرم آلدهید آغشته و خشک شده، تشکیل شده است. از مزایای این روکش تنوع رنگ و نقش، ارزانی و کار آسان با آن است و از معایب آن کلاً میتوان دوام کمتر و مقاومت کمتر نسبت به عوامل خارجی را نام برد.

2. روکش های ترموپلاستیک: این نوع روکش ها، روکش های ساخته شده از مواد گرما نرم ( ترموپلاستیک ) هستند که در اثر گرما تغییر شکل داده و انعطاف بسیار بالایی دارند در سطوحی که دارای اختلاف سطح های عمیق، زیاد و اشکال برجسته و فرورفته با انحناءهای متعدد و مشکل است فقط از روکش های ترموپلاستیک میتوان استفاده کرد. قابلیت انعطاف این نوع روکش از مزیتهای کاربردی آن محسوب میشود و عمدتا شامل روکش Pvc و ورقهای اکریلیک است.

3. لامینت ها: لامینت اصطلاح عمومی است که به گروهی از روکش های مصنوعی شامل انواعCPL، HPL و لامینت فشرده اطلاق میشود این نوع روکش ها یکی از انواع پرکاربرد روکش های مصنوعی خصوصاً در ایران هستند.

4. روکش های ملامینه: روکش های ملامینه یا [5]LMP پرکاربردترین روکش اوراق فشرده چوبی و خصوصاً MDF در جهان و در ایران در بین تمام روکش های چوبی و مصنوعی می باشند. LMP از کاغذهای تزئینی (دکور) آغشته به چسب ملامین فرم آلدهید که خشک شده تشکیل گردیده و به صورت مستقیم بدون نیاز به چسب زنی مجدد روی تخته چسبانده میشود.

 

انواع روکش های مصنوعی مورد استفاده در صنایع چوب عبارتند از:

نام کامل فرآورده - ویژگی های کاربردی

علامت اختصاری

نوع روکش

Continuous Pressure Laminate

CPL

روکش ورقه ای پیوسته

Low Pressure Laminate

LPL

روکش ورقه ای تحت فشار پایین

High Pressure Laminate

HPL

روکش ورقه ای تحت فشار بالا

Horizontal،General Purpose،Standard

استاندارد، برای مصارف عمومی، سطوح افقی

HGS

HPL نوع استاندارد

Vertical، General Purpose،Standard

استاندارد، برای مصارف عمومی، سطوح عمودی

VGS

-

Vertical، Light-duty،Standard

استاندارد، بادوام، برای سطوح عمودی

VLS

-

Horizontal،Heavy-duty،Standard

استاندارد، کم دوام، برای سطوح افقی

HDS

-

Horizontal، General Purpose،Post Forming

فرم پذیر، برای مصارف عمومی، سطوح افقی

HGP

HPL نوع فرم پذیر

Vertical، General Purpose، Post Forming

فرم پذیر، برای مصارف عمومی، سطوح عمودی

VGP

-

Compact،General Purpose،Flame - Retardant

کند سوز، برای مصارف عمومی،بسیار فشرده

CGF

HPL نوع کند سوز

Horizontal،General Purpose، Flame - Retardant

کند سوز، بادوام، برای سطوح افقی

HGF

-

Horizontal،Heavy-duty،Flame - Retardant

کند سوز، بادوام، برای سطوح افقی

HDF

-

Vertical،Heavy-duty،Flame – Retardant

فرم پذیر، برای مصارف عمومی، سطوح عمودی

VGF

-

Walk print HPL

WP-HPL

HPL نوع کفپوشی

Compact HPL

C-HPL

HPL نوع بسیار فشرده

Standard Melamine

St-ML

روکش ملامینه استاندارد

Soft Melamine

So-ML

روکش ملامینه نرم

Poly Vinyl Chloride

PVC

روکش پلی وینیل کلراید

Finish foil

 

روکش کاغذی

Acrylic sheet

Ac-V

روکش های اکریلیک

 

10 کشور برترتولید کننده روکش های طبیعی در جهان طی سالهای 2000-2004 به ترتیب عبارت بودند از:

1: چین، 2: مالزی، 3: کانادا، 4: نیوزلند، 5: برزیل، 6: کره، 7: ایتالیا، 8: آمریکا، 9: آلمان، 10: فیلیپین

کشورهای آمریکا، کانادا، مالزی، چین، کنیا، نیوزلند، برزیل، آلمان، غنا و گابن جزء10 کشور برتر صادرکننده روکش بودند. نکتۀ قابل توجه صادرات قارۀ اقیانوسیه میباشد که صادرات این قاره در طی 5 سال بیش از 6 برابرشده در حالیکه میزان صادرات در قارۀ آسیا تقریباً نصف شده است. کشورهای چین، آمریکا، کره، کانادا، ایتالیا، مالزی، آلمان، فرانسه، اسپانیا و ژاپن در طی سالهای مذکور جزء بزرگترین وارد کنندگان روکش بودند.

10 کشور بزرگ مصرف کننده روکش های طبیعی در جهان طی سالهای 2000-2004 عبارتند از:

1: چین، 2: کره، 3: آمریکا، 4: ایتالیا، 5: نیوزلند، 6: برزیل، 7: مالزی، 8: فیلیپین، 9: آلمان، 10: هند

بیشترین قیمت روکش های طبیعی مربوط به روکش سرخدار میشود و ملج، گردو، بلوط و کاوازینکو آفریقایی در رده های بعدی قرار دارند قابل ذکر هست که روکش ملج ایرانی بدلیل کیفیت بالای گونه ملج ایرانی دارای قیمتی بالاتر از نوع خارجی میباشد روکش های ALPI نیز که روش تولید آنها هنوز کاملا مشخص نیست و طی چند سال گذشته وارد کشور شدهاند دارای بالاترین قیمت در بین سایر روکش ها می باشند به طوریکه ALPI معرق و ALPI ریشه چندین برابر روکش های دیگر قیمت دارند.

تعداد 10 واحد مهم در زمینه تولید روکش چوبی در کشور فعالیت می نمایند که برخی از آنها علاوه بر تولید روکش چوبی در زمینه های دیگر تولیدی نیز فعال می باشند. جدول ذیل زمینه فعالیت و زمان بهره برداری این واحد ها را نشان میدهد:

 

واحد تولیدی برتر روکش چوبی در کشور

ردیف

نام واحد

زمینه فعالیت

سال بهره برداری

1

نکا چوب

رو کش چوبی، تخته لایه، پارکت، مصنوعات چوبی، چوب بری، آغشته سازی کاغذ، روکش زنی

1356

2

تولیدی خوانسار روکش

رو کش چوبی

1372

3

روکش چوبی فیروزکوه

روکش چوبی

1370

4

بابل روکش

روکش چوبی، چوب بری

1377

5

راش بینه گرگان

روکش چوبی، پارکت، اشباع چوب

1383

6

ایران چوب

روکش چوبی، تخته لایه، تخته خرده چوب، روکش مصنوعی نئوپان

1349 و 1372

7

روکش چوبی ایران

روکش چوبی، تخته لایه

1350

8

آمل روکش

روکش چوبی،تخته لایه،تخته خرده چوب

1374

9

صنایع چوب آریا

روکش چوبی، تخته لایه، درب تمام چوب

1374

10

آوند روکش

روکش چوبی، چوب بری

1374

 

اروپا بزرگترین بازارجهانی روکش زنی است آسیا، اقیانوسیه و آمریکا در رده های بعدی قرار می گیرند. سرآمد بودن اروپا در این بازار بدلیل آن است که در اروپا تخته خرده چوب و تخته MDF بیشتری نسبت به سایر مناطق تولید میشود و قاعدتاً همه این تخته ها باید روکش زنی شوند. آسیا، اقیانوسیه و آمریکا از دیر باز دارای چوبهای جنگلی پهن برگ با کیفیت عالی و قیمت نسبتاً ارزان و مناسب برای کاربردهای دکوراتیو بوده اند. با این حال شرایط در حال تغییر است، دسترسی به چوبهای جنگلی با کیفیت عالی رو به کاهش و قیمت آن هم رو به افزایش است.علاوه بر این در اروپا روند ساخت مبلمان سیر صعودی داشته و این امر باعث افزایش تقاضا برای تخته خرده چوب و تخته MDF روکش دار شده است.

 

عمده کشورهای صادرکننده روکش های لامینت به ایران در سالهای اخیر عبارتند از:

  • هند، امارات، ترکیه، آلمان، ایتالیا و کره
  • روکش های pvc بیشتر از تایوان، کره، چین، تایلند، ترکیه و آلمان وارد کشور ما شدهاند.

عمده صادرکنندگان روکش های کاغذی به ایران عبارتند از:

  • آلمان، کره، ایتالیا، کانادا، امارات و هلند
  • روکش های ملامینه نیز بیشتر از کشورهای آلمان، اسپانیا، ایتالیا، سوریه، ترکیه، کره، لبنان وارد کشور شده است.

از نظر قیمت میتوان روکش ها ی مصنوعی را به ترتیب نزولی به صورت زیر طبقه بندی کرد.

1: لامینت ها 2: روکش های ملامینه 3: روکش های کاغذی 4: روکش های PVC

قیمت انواع مختلف این روکش ها بسته به تعداد لایه های آنها و نوع روکش و رنگ آن بسیار متفاوت است. در سطح جهانی روکش های ملامینه دارای بیشترین استفاده بوده و بعد از آن بترتیب روکش های چوبی، روکش های کاغذی، رنگ، لامینت ها و روکش های ترموپلاستیک قرار دارند.

سهم مصرف انواع روکش ها در جهان

ردیف

نوع روکش

سهم مصرف به کل

1

روکش ملامینه

33٪

2

روکش های چوبی

27٪

3

روکش های کاغذی

18٪

4

رنگ

5

لامینت(HPL)

6

ترموپلاستیک (PVC)

 

سهم مصرف انواع روکش ها در ایران

ردیف

نوع روکش

سهم مصرف به کل

1

روکش های چوبی

28٪

2

روکش ملامینه

23٪

3

لامینت(HPL)

20٪

4

رنگ

17٪

5

ترموپلاستیک (PVC)

6

روکش های کاغذی

در ایران درصد مصرف رنگ، روکش های چوبی و لامینت ها در حال کاهش و درصد مصرف روکش های ملامینه و کاغذی در حال افزایش است.

شرکت های فعال در زمینۀ روکش مصنوعی در ایران

HPL روکش های

روکش های کاغذی

PVC روکش های

روکش های ملامینه

ایزوفام

روکش های نوین نارون

اورامان پارس

راهان توان

سرزمین سبز تهران

ماج نما

نماسازان نصر

ملامین سازه پویا

درخت سبز چوبینه

شموشک

 

ماج نما

ماج نما

ایزوفام

نگین چوب

نگین چوب

 

فام عایق

 

 

شرکت های مهم تولید کننده روکش های مصنوعی در جهان

در صنعت روکش اغلب کشورهای اروپایی پیشگام بوده و مخصوصاً کشور آلمان در این زمینه از فعالان عمده محسوب میشود. در اروپا شرکت های فعال در زمینه تولید انواع روکش با پیشینه نزدیک به یک قرن نیز وجود دارند.

  • شرکت های مشهور تولیدکننده لامینت جهان: Resipal،Wilsinart،Formica
  • شرکت های تولید کاغذهای دکور جهت روکش ملامینه و کاغذی Technocel، Munksgo،Smurfit،Lamigraf،Interprint
  • شرکت های مشهور جهان در زمینه تولید و عرضه روکش های ملامینه SGW،DKB،Casco
  • شرکت های مشهور تولید کننده روکش های کاغذی: Letron،Surteco
  • شرکت های تولیدکننده روکش های ترموپلاستیک یا PVC Kaliko، Alkor، Benecke

روند مصرف جهانی روکش های طبیعی در سال های 2005-1999 تقریباً همیشه رشد داشته است ولی با بیشترشدن استفاده از روکش های مصنوعی بنظرمی رسد این روند مصرف تحت تاثیر قرار بگیرد بطوری که سهم روکش های چوبی از میزان مصرف در سال 1999 فقط 29% بوده است که این میزان در سال2001 به 27% کاهش پیدا کرده است. این موضوع از لحاظ حفظ منابع طبیعی و جنگل ها بسیار مناسب است بخصوص که مواد اولیه مناسب کم و قیمت روکش های طبیعی نیزبالا میباشد ولی از نظر ازبین رفتن این صنعت و تعطیلی واحدهای روکش گیری مناسب نیست

.در سطح جهانی روکش های ملامینه بیشترین و وسیع ترین دامنه مصرف را در بین سایر روکش ها دارند و در مصارف عمومی و تقریباتمامی مصارف روکش کاری سطوح، مورد استفاده قرار می گیرند. به طوری که در حدود 33% از مصرف کل را به خود اختصاص داده اند در ایران نیز این روکش ها با 23% (سهم مصرف به کل ) بیشترین استفاده را دارند. بطورکلی اروپا بزرگترین بازار جهانی روکش زنی است. آسیا، اقیانوسیه و آمریکا در رده های بعدی قراردارند سرآمد بودن اروپا در این بازار به دلیل آن است که در اروپا تخته خرده چوب و تخته MDF بیشتری نسبت به سایر مناطق تولید میشود و قاعدتا ً همۀ این تخته ها باید روکش شوند روکش های کاغذی نیز دارای مصارف عمومی بوده و فقط در سطوحی که انتظار دوام بالایی همچون PVC از آنها نداریم، مورد استفاده قرار می گیرند. ضمن اینکه برای روکش کاری پروفیل ها و سطوح منقوش و ابزارخورده بسیار مناسب هستند. روکش های لامینت نیزجهت مصارف بسیار پردوام کاربرد دارند. اگر چه در سالهای اخیر تعداد زیادی واحدهای روکش گیری تاسیس و راه اندازی گردیده است ولی علیرغم زیاد بودن تعداد واحدها متوجه می شویم تولیدات هم از نظر قیمت و هم از نظر کیفیت توان رقابت با محصولات مشابه خارجی را ندارد و مقدار آن نیز در حد پایینی است به طوری که میزان استفاده از ظرفیت اسمی واحدهای روکش به طور متوسط، 42 درصد میباشد. صنعت روکش در دهه ی گذشته علیرغم نوساناتی که داشته ولی رشد تولید و مصرف در این دهه ملموس است به خصوص با ورود MDF به ایران، استفاده از روکش های مصنوعی نیز رواج پیدا کرد.



:: موضوعات مرتبط: مقاله، ،
نويسنده : حسن طاوسی


گیاه شناسی

درخت ممرز از اروپا تا قفقاز و ايران و در نقاط مختلف جنگل هاي شمال از جلگه تا ارتفاعات متوسط ميان بند و از ارسباران و آستارا تا گلي داغ انتشار دارد و نمونه هاي فوقاني آن در جنگل هاي نور و دره زرين گل گرگان تا 1000 متر ارتفاع از سطح دريا ديده مي شود. محل رویش: گرگان، بندرگز، گنبدقابوس، نکا، لاجیم، جنگل حسن بیگلو، بین آستارا و اردبیل و...

درختي است با  ارتفاع 25 متر با پوست خاكستري و دركهنسالي شيار دار و تيره رنگ مي گردد. جوانه هاي آن كشيده و باريك بطول يك سانتي متر است و بوسيله فلس هاي متعدد قهوه اي رنگ و مژه دار پوشيده شده است.شاخه هاي جوان آن قهوه ا ي رنگ و كم و بيش خزي است.برگ هايش داراي دم برگي بطول 8-15 ميليمتر است. پهنك آن صاف و يا بر پشت آن كرك هايي تكيه نموده است.شكل آن تخم مرغي كشيده با قاعده اي گرد يا قلبي شكل و نوك تيز و دندانه هاي مضاعف است و در حدود 6-12 سانتي متر طول و 3-6 سانتي متر عرض دارد و تعداد رگبرگ هاي آن بين 10-15 جفت است. شاتون آن آويزان بطول 2-5 سانتي متر و پس از بارور شدن و رسيدن ميوه بطول 15 و به قطر 6 سانتي متر مي رسد. برگه هاي ميوه ممرز در حدود 3-5 سانتي متر طول دارد و داراي سه لوب مي باشد با حاشيه درشت و لوب مياني آن بلند و كشيده و يا گرد است و هر يك داراي يك رگبرگ مياني مشخص است. آكن هاي آن نيز پهن و تخم مرغي و بي مو بطول 5-8 ميليمتر و با 7-11 ضلع مي باشد. شاتونهای نر به صورت استوانه ای دراز با حالت آویخته و شاتونهای ماده مرکب از مجموعه گلهایی است که هر یک پس از رسیدن به وضع نیمه محصور در پوششی شامل سه لوب باقی می ماند.

اين درخت در حدود 100 سال عمر مي كند و در چند سال اول نيز گل نمي دهد. پراكندگي آن در كره زمين به صورتي است كه در غالب نواحي اروپا ،مغرب آسيا ،چين ،ژاپن و آمريكاي شمالي مي رويد.

اهميت اقتصادي :

 چوب ممرز در مصارف روستايي كمتر استقبال مي شود. تخته هاي لت آن را براي پوشش سقف شيرواني منازل بكار مي برند.از ممرز مي توان بعنوان حصار و بادگير استفاده نمود.

خواص درماني :

برگ و پوست اين درخت از نظر درماني قابل استفاده است برگ اين درخت داراي اثر قابض قطعي است و جوشانده ي 30 در هزار آن به صورت غرغره جهت رفع درد گلو  مورد استفاده قرار مي گيرد. در طب عوام چنين شهرت دارد كه با مصرف پوست و حتي برگ آن اثر مقوي و تب بر ظاهر مي شود.

تركيبات شيميايي :

برگ اين درخت داراي تانن فراوان است، در پوست آن يك ماده رنگي زرد وجود دارد. دانه اش  داراي نوعي ماده روغني قابل استخراج ولي با ارزش كم است.

نام هاي محلي اين گونه عبارت است از : جلم در (رامسر و رودسر)كرزل (كلاردشت و كجور) تغار،تغر (در نقاط مختلف گرگان )ممرز (مازندران) مرز (در مياندره گرگان).

درخت ممرز در ايران داراي واريته هاي چندي است كه از لحاظ شكل ميوه و رنگ پوست درخت و اندازه برگ و بعضي مشخصات از گونه اصلي متمايز مي گردند.

(1-1)Carpinus betulus l.  var .betulus  Browicz   1972

انتشار اين واريته از جنگل هاي گلي داغ تا آستارا مي باشد. برگه هاي ميوه آن بلند بطول 5-6 سانتي متر است.

(2-1)Carpinus betulus l.  var . carpinizza (Host)Neilr .

برگ هاي اين واريته ممرز كمي كوچكتر از تيپ اصلي است و برگه ميوه آن باريك و مثلثي به نظر مي رسد و با گونه اصلي مخلوط مي باشد.

(3-1)Carpinus  betulus l.  var .parva Radde-Fomin  1929.

اين واريته از داغستان تا ارسباران انتشار يافته است. برگه هاي آن كوچك و بين2-5/1 سانتي متر طول دارد.

(4-1)Carpinus betulus l.  var. typic  Medo.

اين واريته تيپ اصلي ممرز محسوب مي شود و بيش از ساير ارقام در جنگل هاي شمال به نظر مي رسد و از گلي داغ تا آستارا انتشار يافته است. برگ هاي آن تخم مرغي و يا تخم پهن مي باشد و طول پهنك برگ دو برابر عرض آن است. نوك برگه هاي ميوه آن كند و يا گرد است.

 

(2)تغر  Carpinus  macrocarpa  :

اين گونه در جنگل هاي جلگه اي و ميان بند شمال با گونه ممرز مخلوط است و در شاهوار كوه و جنگل هاي مينودشت گرگان تا ارتفاعات هراز و گيلان امتداد مي يابد. در ارتفاعات منجيل در 1200 متري و حد اعلاي آن در گرگان 2600 متر مي باشد.

درختي است بزرگ تقريبا"مشابه ممرز ، برگ ها ي آن نازك ، پهن و نوك تيز است و داراي قاعده اي گرد يا قلبي شكل مي باشد حاشيه آن نيز داراي دندانه ساده يا مضاعف است و 6-11 سانتي متر طول و 3-5 سانتي متر عرض دارد. شاخه هاي جوان و دم برگ و دو سطح برگ را موهاي ابريشمين فرا گرفته است. تعداد رگبرگ هاي آن در حدود 13-17 جفت است. برگه هاي ميوه آن مشابه برگه هاي لور مي باشد. اين برگه صاف و يا كم بيش مو دار است و داراي رگبرگ هاي فرعي مشخص مي باشد و حاشيه آن نا صاف و داراي دندانه هاي نامرتب است و طول آن درحدود3-5/3 سانتيمتر و عرض آن درحدود 2 سانتيمتر مي باشد آكن هاي آن تخم مرغي شكل است وموهاي نرمي سطح آن را فراگرفته است.

نام هاي محلي آن همان نام هايی است كه براي ممرز گفته مي شود وعبارت است از :

جلم (در رامسر ورودسر)، كرزل(كلاردشت وكجور)، تغار،تغر(در نقاط مختلف گرگان)، ممرز(مازندران)،مرز(ميا ندره گرگان) است واز بين اين نام ها تغر براي اين گونه انتخاب شده است.

(3)لور_ يوز Carpinus orientalis  :

لور درختچه يا درختي كوچك به ارتفاع 5 متر است و از اروپاي جنوبي تا جنگل هاي شمال ايران امتداد يافته است و در سرتاسر جنگل هاي خزر از گرگان تا ارسباران و در ارتفاعات فوقاني پراكنده است. محل رویش آن: نور، گرگان، میان دره، بهشهر، گرگان، گلیداغ، جنگل دالند، سوت کلا، پل سفید و... ساقه هاي جوان دم برگ و پشت پهنك آن كم و بيش داراي مو هاي ابريشمين است. دم برگ آن داراي 5-8 ميليمتر طول است و پهنك آن تخم مرغي شكل يا بيضي و با قاعده اي گرد يا قلبي شكل و كم و بيش نامتقارن و انتهايي كشيده يا گرد و حاشيه آن داراي دندانه هاي ريز اره اي و مضاعف است و ابعاد آن بين 6-2×3-15 سانتي متر مي باشد و داراي 15-10 رگبرگ است و پشت رگبرگ هاي آن را كرك هاي خزي فرا گرفته است. گل آذين آن پس از رسيدن ميوه بهم رفته و پر پشت مي باشد و به طول 6-3 و عرض 3-2 سانتي متر بالغ مي گردد برگه هاي ميوه آن نامتقارن بدون لوب و با انتهايي مثلثي كشيده و حاشيه اي دندانه دار و تيز و نامنظم است و ابعاد آن22-14×13-7 ميليمتر مي باشد تخم مرغي و كمي فشرده و بر انتهايش كمي تارهاي ابريشمي ديده مي شود.

نام هاي محلي آن عبارت است از : شرم در (ييلاقات رامسر و رودسر و شهسوار)،لور(كلاردشت و نور و كجور)،كچف(گرگان)،اسف،عسف (درمازندران).

 

(4)كچف  Carpinus schuschaensis  

كچف درختچه يا درخت كوچكي است و در ارتفاعات زياد جنگل هاي خزر از گيلان تا مازندران و گرگان و قلعه باران مي رويد ولي تا اين اواخر از آن نام برده نشده بود و با گونه لور مخلوط و مشتبه مي گرديد و بعضي از دانشمندان نيز آن را دورگه بين دو گونه ممرز و لور مي دانند و درهر حال انتشار آن بيش از گونه لور مي باشد.

به نظر می رسد کچف اختصاصات گونه ای کامل نداشته و شاید دو رگه ای از دو گونه فوق(ممرز و لور) باشد زیرا برگها دارای قاعده قلبی و گاهی گوه ای ولی برگکها شبیه برگک ORIENTALIS ذکر شده است.

شاخه هاي جوان آن قهوه اي متمايل به سرخي است. برگ هاي آن تخم مرغي كشيده و نوك كشيده تيز و قاعده آن به ندرت قلبي شكل و كمي نامتقارن است. ابعاد آن 5/3-7 سانتي متر طول و 2-4 سانتي متر عرض مي باشد. حاشيه آن داراي دندانه هاي مضاعف است و 10-14 جفت رگبرگ دارد. طول برگ آن 10-6 ميليمتر است. دم برگ و پشت پهنك و شاخه هاي جوان آن كم و بيش داراي تارهاي خزي و ابريشمين است. طول شاتون يا گل آذين ماده آن 6-4 سانتي متر و برگه هاي ميوه آن پهن و درشت و نامتقارن است و حاشيه آن دندانه دار است. لوب هاي طرفين آن كوچك و لوب وسطاي آن مثلثي با انتهاي كشيده و كند و قاعده اي پهن مي باشد و داراي 2-3 سانتي متر طول و 12-16 ميليمتر عرض مي باشد و آكن آن بيضي شكل است بعضي از درختان اين گونه داراي برگه هايي با حاشيه درشت مي باشد و محتملا"واريته هاي از آن بشمار مي رود .

نام هاي محلي آن عبارت است از :

شرم در(ييلاقات رامسر و رودسر و شهسوار)،لور(كلاردشت و نور و كجور)،كچف (گرگان)اسف،عسف(مازندران)و ازبين اين نام ها كچف براي گونه مزبور انتخاب شده است.

گونه هاي ديگر اين جنس : 

1-Carpinus caroliniana  Walt .

2-Carpinus japonica  Bl .

3-Carpinus cordata  Bl .

4-Carpinus tschonoskii   Maxim .

5-Carpinus turczaniowii  Hance .

 

 ازدیاد ممرز       Carpinus spp

ممرز درختي باشكوه و شبيه به راش است اما به اندازه آن معروف نمي باشد در نواحي با زمستان ملايم مي توان آن را به صورت حصار در آورد و برگ ها در زمستان باقي بمانند اين درخت نسبت به راش داراي چند برتری است : يكي آن كه بر عكس راش ها در خاکهای دارای رطوبت ،خاك هاي سنگين چسبناك و گل آلود رشد مي كند دوم آن كه ساقه آن ني شكل است كه يكي از جنبه هاي جذابيت اين مي باشد.

بذر اين درخت رابايد قبل از رسيدن در حاليكه باله ها هنوز نرم و قابل انحنا هستند چيد بذر را استراتيفيكاسيون مي كنند و در بهمن ماه مي كارند. پوسته بذر نبايد خشك شود چون سخت شدن پوشش جلوي جوانه زني را مي گيرد لذا آن را يا بلافاصله مي كارند يا در صورت عدم امكان كاشت بذر آن را درون ماسه كمي مرطوب نگهداري و در بهمن ماه يا اوايل اسفند مي كارند در هر متر مربع 300تا400 نهالچه را ميتوان پرورش داد.

از طريق قلمه با ايجاد زخم و پودر تالك اسيد ايندول بوتريك(I B A)6/1تا 3 درصد و در شرايط گلخانه مي توان ريشه دار نمود.



:: موضوعات مرتبط: مقاله، ،
نويسنده : حسن طاوسی


داروهای محرک

داروهای محرک
     آمفتامین‌ها
برخلاف داروهای کندساز و مواد افیونی، داروهای محرک موادی هستند که هوشیاری و برانگیختگی کلی را افزایش می‌دهند. آمفتامین‌ها، محرک‌های نیرومندی هستند که با نام‌های تجاری از قبیل متدرین، دکسدرین، و بنزدرین فروخته می‌شوند و در آمریکا در افواه به Speed، Uppers و bennies شهرت دارند (۱). افزایش هوشیاری و کاهش احساس خستگی و ملال از اثرات فوری مصرف این‌گونه داروها است. مصرف آمفتامین‌ها ممکن است پرداختن به فعالیت‌های پرتلاش را که مستلزم استقامت بدنی است، تسهیل کند. انگیزهٔ اصلی مصرف آمفتامین‌ها نیز مثل سایر داروها، توانائی تغییر خلق و افزایش اعتماد به‌نفس است. علاوه بر آن، از این داروها برای بیدارماندن نیز استفاده می‌شود.
 
(۱) . در واژهٔ نخست انگلیسی را می‌توان 'سرعت‌دهنده' و 'بالابرنده' ترجمه کرد. و واژه سوم نیز اصطلاحی عامیانه برای بنزدرین است. شاید در ایران نیز معتادان اصطلاحات خاص خود را برای این مواد داشته باشند که مترجم و ویراستار از آن آگاهی ندارند (ویراستار).
 
به‌نظر می‌رسد مصرف مقادیر اندک آمفتامین برای مدتی کوتاه به‌منظور غلبه بر خستگی (مثلاً طی رانندگی شبانه) چندان خطری نداشته باشد. اما پس از زائل شدن اثرهای تحریکی آمفتامین‌ها یک دورهٔ افت جبرانی به‌وجود می‌آید که طی آن مصرف‌کننده احساس افسردگی، بی‌قراری، و خستگی می‌کند، و ممکن است به‌مصرف بیشتر دارو وسوسه شود. تحمل به‌سرعت افزایش می‌یابد و مصرف‌کننده برای دستیابی به اثر دلخواه روزبه‌روز به مقادیر بیشتری نیاز پیدا می‌کند. از آنجا که مصرف بیشتر آمفتامین می‌تواند اثرات جانبی خطرناکی هم چون بی‌قراری، گم‌گشتگی، تپش قلب، و فشار خون بالا در پی داشته باشد، در مصرف داروهای حاوی این ماده باید احتیاط کرد.
 
وقتی تحمل هر داروئی به مرحله‌ای برسد که دیگر مصرف آن به‌صورت خوراکی مؤثر واقع نشود، بسیاری از مصرف‌کنندگان، به تزریق وریدی روی می‌آورند. تزریق وریدی مقادیر زیاد آمفتامین، بلافاصله احساس سرخوشی (rush) ایجاد می‌کند، اما به‌دنبال آن، نوعی تحریک‌پذیری و احساس ناراحتی به‌وجود می‌آید، که تنها با تزریق بیشتر دارو از بین می‌رود. اگر این زنجیره تا چند روز و هر چند ساعت یک‌بار تکرار گردد، سرانجام به احساس کوفتگی (crash)، خوابی عمیق و به‌دنبال آن دوره‌ای از بی‌حالی و افسردگی، منجر می‌شود. مصرف‌کنندهٔ آمفتامین ممکن است برای رهائی از این ناراحتی به الکل یا هروئین رو کند.
 
مصرف درازمدت آمفتامین به تباهی جدی سلامت جسمی و روانی می‌انجامد. ممکن است در مصرف‌کننده آمفتامین، نشانه‌هائی ظاهر شود که از نشانه‌های اسکیزوفرنی حاد قابل تشخیص نباشند. این نشانه‌ها عبارتند از: هذیان‌های تعقیب (persecutory delusions) (باور غلط به اینکه دیگران در تعقیب شخص هستند و می‌خواهند به او آسیب برسانند)، و توهم‌های دیداری یا شنیداری. هذیان‌ها ممکن است به‌خشونت بی‌دلیل منجر شوند. برای مثال، در اوایل دههٔ ۱۹۵۰، در اوج شیوع مصرف آمفتامین در ژاپن (هنگامی‌که آمفتامین‌ها به‌عنوان داروی رفع خواب‌آلودگی و تقویت روحیه، تبلیغ و بدون نسخه فروخته می‌شود)، ۵۰ درصد قتل‌ها در یک دورهٔ ۲ ماهه به‌نحوی با سوء مصرف آمفتامین ارتباط داشت (همی - Hemmi در ۱۹۶۹).
     کوکائین
کوکائین (cocaine) که بین مردم انگلیسی‌زبان 'coke' هم نامیده می‌شود، ماده‌ای است که از برگ‌های خشک گیاه کوکا به‌دست می‌آید و مثل سایر داروهای محرک، موجب افزایش انرژی و اعتماد به‌نفس می‌شود. کوکائین شخص را بذله‌گو و بیش از حد گوش به‌زنگ و هوشیار می‌سازد. در اوایل این قرن، کوکائین آسان به‌دست می‌آمد و زیاد مصرف می‌شد. در واقع کوکائین از موادی بود که در اوایل در ساخت کوکاکولا به‌کار می‌رفت. بعدها از مصرف آن کاسته شد، اما اخیراً رواج آن رو به افزایش است، حال آنکه از داروهای غیرقانونی محسوب می‌شود.
 
کوکائین را می‌توان استنشاق کرد یا به‌صورت محلول درآورد و مستقیماً به ورید تزریق کرد. هم‌چنین، می‌توان آن را به‌صورت مادهٔ سوختنی به‌نام کراک (crack) درآورد و دود کرد.
 
یکی از نخستین بررسی‌ها دربارهٔ آثار کوکائین را فروید (۱۸۸۵) گزارش کرده است. فروید در گزارشی از مصرف خودش، در ابتدا نظر مساعدی نسبت به این دارو داشت و مصرف آن را تشویق می‌کرد. می‌نویسد:
 
... احساس نشاط و سرخوشی پایداری که دست می‌دهد هیچ تفاوتی با سرخوشی طبیعی یک آدم سالم ندارد... آدمی احساس می‌کند کنترل بیشتری بر خود دارد و از نیروی حیاتی و توان بیشتری برای کار کردن برخوردار است... به‌عبارت دیگر، حالتی کاملاً طبیعی است و آدم باور نمی‌کند که تحت تأثیر داروی به‌خصوصی قرار گرفته است... می‌تواند کار فکری یا جسمی سخت و طولانی را بدون احساس هیچ‌گونه خستگی انجام دهد... این پیامد لذت‌بخش با هیچ‌یک از آثار ناخوشایندی که سرخوشی ناشی از الکل در پی دارد، همراه نیست (۱۹۷۴/۱۸۸۵، صفحهٔ ۹).
 
اما بعدها فروید از تأیید کامل این دارو دست کشید، چون معالجهٔ یکی از دوستانش با کوکائین به فاجعه انجامیده بود. این دوست اعتیاد شدیدی به کوکائین پیدا کرد، هر روز به‌مقدار بیشتری از آن نیاز پیدا کرد، و تا پایا عمر ناتوان و علیل شد.
 
برخلاف گزارش‌های اولیه، و همان‌طور که خود فروید نیز به‌زودی دریافت، کوکائین شدیداً اعتیاد‌آور است. در واقع، در سال‌های اخیر با ظهور 'کراک' (کوکائین دودکردنی)، کوکائین اعتیاد‌آور و خطرناکتر هم شده است. با تکرار مصرف آن، تحمل این ماده افزایش می‌یابد. نشانه‌های ترک دارو نیز در مورد کوکائین دیده می‌شود، گرچه به‌شدت آثار ترک مواد افیونی نیست. تحریک‌پذیری توأم با بی‌قراری که به‌دنبال سرخوشی می‌آید، با مصرف مکرر دارو جای خود را به احساس افسردگی دلهره‌آمیزی می‌دهد. همان‌قدر که سرخوشی کوکائین لذت‌بخش است، خماری آن رنج‌آور است، و تنها با مصرف بیشتر کوکائین می‌توان آن را تسکین داد. (شکل آثار مولکولی کوکائین)
 
 
 
 
الف- تکانه‌های عصبی موجب آزادشدن پیک‌های عصبی‌ای می‌شود که پیام را از طرق سیناپس به نورون دریافت‌کننده می‌رسانند. سپس بعضی از پیک‌‌های عصبی مجدداً جذب نورون فرستدهٔ پیام می‌شوند (فرآیند بازگیری) (reuptake)، و بقیه تجزیه شیمیائی شده و نافعال می‌گردند (فرآیند تجزیه). دربارهٔ این فرآیندها در مباحث قبل گفتگو کرده‌ایم.
 
ب- چندین پژوهش حاکی از آن هستند که کوکائین مانع از بازگیری سه پیک عصبی (دوپامین، سروتونین، و نوراپی‌نفرین) می‌شود - همان موادی که در تنظیم خلق‌وخو دخالت دارند. جلوگیری از بازگیری این سه پیک عصبی توسط کوکائین سبب می‌شود اثر طبیعی آنها تقویت شود. به‌ویژه، افزایش دوپامین با احساس سرخوشی ارتباط دارد. با این‌حال، مصرف طولانی‌مدت کوکائین موجب کاهش این پیک‌های عصبی می‌شود، زیرا از بازگیری آنها برای استفادهٔ بعدی جلگیری می‌کند، به این معنی‌ که که تجزیهٔ آنها در بدن بر سرعت تولید آنها پیشی می‌گیرد. با تهی شدن ذخیرهٔ طبیعی این مواد که در اثر مصرف مکرر کوکائین روی می‌دهد، سرخوشی جای خود را به اضطراب و افسردگی می‌دهد.
 
مصرف‌کنندگان افراطی کوکائین ممکن است همان نشانه‌های نابهنجاری را تجربه کنند که مصرف‌کنندگان افراطی آمفتامین تجربه می‌کنند. یکی از توهم‌های بینائی معمول، تجربه‌های پرتوهای نور (بارش 'برف نوری' ) یا نورهای متحرک است. توهمی که کمتر شایع اما بسیار ناراحت‌کننده است، احساس خزیدن حشرات در زیر پوست است که به آن 'حشرات کوکائین' می‌گویند. این توهم ممکن است چنان نیرومند باشد که شخص برای درآوردن 'حشرات' چاقو به‌کار ببرد. این تجربه‌ها به این علت رخ می‌دهند که کوکائین موجب شلیک خود به‌خودی نورون‌های حسی می‌شود (وایس - Weiss، میرین - Mirin، و بارتل - Bartel در ۱۹۹۴).
 
بررسی دوباره نوزادانی که پیش از تولد در معرض کوکائین قرار گرفته‌اند حاکی از آن است که کوکائین موجب افزایش نوزادان ناقص می‌شود، و بعضی از آنان در سراسر عمر خود از معلولیت رنج می‌برند، تنها به این‌ خاطر که مادرانشان در زمان بارداری کوکائین مصرف کرده‌اند. اثرات ویرانگر کوکائین شامل عقب‌ماندگی رشد در رحم، نابهنجاری‌های عصبی، بدشکلی اندام‌های تناسلی و ادراری، و سکته‌های مغزی است. این پژوهش‌ها حاکی از آن است که حتی یک‌بار مصرف کوکائین در طول بارداری می‌تواند آسیبی دیرپا در نوزاد ایجاد کند. کوکائین به‌سهولت از جفت عبور می‌کند و جنین بخش عمدهٔ آن را به‌ نورکوکائین (norcocaine) که داروی قوی‌تری است تبدیل می‌سازد. نورکوکائین در زهدان باقی مانده، جنین آن را به‌داخل مایع مشیمیه رها می‌کند و سپس آن را می‌بلعد، و با این کار، خود را مکرراً در معرض نورکوکائین قرار می‌دهد. در حالی‌که یک وعده مصرف کوکائین و مواد حاصل از سوخت و ساز آن ظرف ۲ روز از بدن شخص بزرگسال خارج می‌شود، این‌کار در مورد جنین ۵ یا ۶ روز طول می‌کشد. درنتیجه، هیچ‌یک از نوزادانی که در معرض کوکائین قرار گیرند از اثرات ویرانگر آن مصون نمی‌مانند (جولین، ۱۹۹۲).
 
همان‌طور که رابطه‌ای بین هروئین و ایدز وجود دارد، تزریق کوکائین نیز در صورت استفادهٔ افراد از سرنگ مشترک می‌تواند منجر به ایدز و سایر بیماری‌ها شود. از بعضی جهات، ایدز ممکن است بیشتر برای مصرف‌کنندگان کوکائین مشکل‌آفرین باشد تا برای مصر‌ف‌کنندگان هروئین. یکی از دلایل این امر پدیدهٔ 'مصرف گروهی و افراطی' کوکائین است که طی آن چند نفر با سرنگ مشترکی در مدتی کوتاه چندین‌بار کوکائین به‌خود تزریق می‌کنند - حال آنکه معتادان به هروئین بعد از تزریق به‌خواب می‌روند.


 



:: موضوعات مرتبط: مقاله، ،
نويسنده :


سالم سازی اب

سالم سازی آب  آشامیدنی

« افرایتم الماء الذی تشربون .ءانتم انزلتموه من المزن ام نحن المنزلون . لو نشاء جعلناه اجاجاً فلولا تشکرون »

آیا به آبی که می نوشید توجه می کنید ؟ آیا شما آن آب را از ابرها فرو ریختید یا ما آن را فرو فرستادیم ؟ اگر می خواستیم آن آب را شور می گردانیدیم . آیا شکرگزاری نمی کنید .  

« سوره واقعه – آیات 68 تا 70 »

آب  منشاء حیات و سرچشمه زندگی است و تمام موجودات عالم با آب زنده اند و حیات دارند . عواملی چون رشد جمعیت و افزایش روزافزون نیازهای بشر سهم برخورداری انسان از این نعمت الهی را به طور مستمر کاهش می دهد . کیفیت آب نیز به دلیل فعالیتهای انسان و ورود آلاینده های مختلف تغییر می کند که نهایتاً بر سلامتی انسان تأثیر سوء می گذارد . در دین اسلام تأکید ویژه ای بر آن شده به طوری که در 43 سوره قرآن مجید 63 مرتبه ار آب یاد شده است .

تاریخ زندگی بشر نشان می دهد که انسان علاوه بر کوشش در زمینه یافتن منابع آب و حفاظت آنها همواره در جهت تأمین کیفیت مناسب آن نیز گام برداشته است .

منابع آب :

آب مورد مصرف ممکن است از منابع آب سطحی و یا زیرزمین باشد . منابع آب زیرزمین عمدتاً دارای کیفیت مناسبتر نسبت به آبهای سطحی می باشند . منابع آب سطحی شامل , رودخانه , دریاچه , استخر , نهر و سد می باشند که اینگونه آبها در هنگام بارشهای جوی دارای آلودگی شدید هستند .

منابع آب زیرزمینی مانند چاهها , چشمه ها و قنات می باشند و معمولاً از کیفیت باکتریولوژیکی خوبی نسبت به آبهای سطحی برخوردارند .

منابع آلاینده آب :

منابع آب ممکن است براثر دفع مواد زاید خطرناک , فعالیتهای استخراج معاد , استفاده از کودها و آفت کشها در کشاورزی و ....  مورد تهدید قرار گیرد .

منابع آب زیرزمینی می بایست تعیین محل و بهسازی و در مقابل سیلابهای سطحی محافظت شوند . حفاظت آبهای سطحی مشکل و ممکن است فقط در یک منطقه محدود عملی باشد . وجود اندکی از مواد  شیمیایی در آب می تواند منجر به بروز مشکلات بهداشتی حاد شود . بنا بر این حفاظت از منابع آب بهترین روش در اطمینان بخشیدن به استفاده از آب سالم است .

 

 

 

 

روشهای سالم سازی آب آشامیدنی

 

 

 

 

1- جوشانیدن : بر اثر جوشانیدن آب به مدت یک دقیقه کلیه عوامل بیماریزا اعم از تخم انگلها ، پروتوزئدها و باکتریها و ویروسها از بین می روند .

 

2- کلریناسیون با استفاده از کلرمادر : غلظت یک درصد کلر را کلر مادر می گویند یا به عبارت دیگر حل کردن 15 گرم پرکلرین ( هیپوکلریت کلسیم 70% ) در یک لیتر آب یا 300 گرم پرکلرین در 20 لیتر آب جهت تهیه کلر مادر نیاز می باشد . با افزودن پرکلرین ( کلر مادر ) به آب به نحوی که پس از نیم ساعت کلر باقیمانده در آن بین 5/0 تا 8/0 میلی گرم در لیتر ( PPM ) باشد می توان گفت که آب از نظر باکتریها و ویروسها سالم سازی شده است . اما آلودگی های انگلی آن بدون هیچ تغییری در آب باقی خواهد ماند . بنا بر این آب کلرینه شده عاری از تخم انگل پروتوزوئدها نیست . با این وجود چون با کلرزنی عامل سه بیماری خطرناک و کشنده تیفوئید ، وبا و اسهال از بین می رود بنا این توصیه میشود در مورد آب آشامیدنی عمل کلرزنی صورت گیرد .

حداقل مقدار مجاز کلر آزاد باقیمانده با توجه به PH آب 2/0 میلی گرم در لیتر است ولی در مخازن ذخیره میزان توصیه شده کلر برای ضدعفونی کردن آب 3 تا 5 پودر پرکلرین به ازای هر متر مکعب آب لازمست .

1- ممکن است در ضمن عمل تصفیه کلیه میکروارگانیها از آب جدا نشده باشند . بنا بر این ضروری است مقدار کلر باقیمانده در آب آشامیدنی بعد از تصفیه 5/0 تا 8/0 PPM در شرایط عادی و PPM 1 در شرایط اضطراری باشد تا میکروبها در فاصله رسیدن آب به دست مصرف کننده نه تنها فرصت تکثیر نداشته باشند بلکه براثر وجود کلر باقیمانده از بین بروند .

2- چون امکان ورود فاضلاب یا آب آلوده در شبکه لوله کشی در مواقع پایین آمدن فشار آب و از طریق ارتباط نامناسب سیستم لوله کشی وجود دارد برای تقلیل آلودگی آب کلرزنی و حفظ کلر باقیمانده در آب ضروری است



:: موضوعات مرتبط: مقاله، ،
نويسنده :


چیپ یا تراشه

تراشه

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
 
پرش به: ناوبری، جستجو
کلاس درس
کلاس‌ درس برخطی مربوط به موضوع این مقاله در کلاس‌های درس اینترنتی در بخش مهندسی برق‏ موجود است.
یک نمونه مدار مجتمع از اتمل

تراشه، مدار یکپارچه، مدار مجتمع یا آی‌سی (به انگلیسی: Integrated circuit یا Chip) به مجموعه‌ای از مدارات الکترونیکی اطلاق می‌گردد که با استفاده از مواد نیمه‌رسانا (عموماً سیلیکون همراه با میزان کنترل شده‌ای ناخالصی) در ابعادی کوچک (معمولاً کمتر از یک سانتی متر مربع) ساخته می‌شود. این مدارات معمولاً شامل دو یا سه نوع دستگاه الکترونیکی می‌باشند: مقاومت، خازن و ترانزیستور (مهم‌ترین آنها ترنزیستور می‌باشد). هر تراشه معمولاً حاوی تعداد بسیار زیادی ترانزیستور می‌باشد که با استفاده از فناوری پیچیده‌ای در داخل یک لایه از سیلیکن همگون و با ضخامتی یکنواخت و بدون ترک تزریق شده‌اند. امروزه تراشه‌ها در اکثر دستگاه‌های الکترونیکی و بویژه رایانه‌ها در ابعادی گسترده بکار می‌روند. وجود تراشه‌ها مرهون کشفیات بشر درباره نیمه رساناها و پیشرفتهای سریع پیرامون آنها در میانه‌های سده بیستم می‌باشد.

ریزتراشه، ابزاری الکترونیکی است که مانند یک واحد از اجزای ریز بسیار زیادی، به ویژه ترانزیستور، ساخته می‌شود. ریز تراشه داخل یک سوکت، در برد مدار چاپی، قرار می‌گیرد و به دیگر اجزا وصل می‌شود.

Diopsis.jpg

محتویات

 [نهفتن

کار ریز تراشه‌ها [ویرایش]

هر ریز تراشه، وظیفهٔ خاصی را انجام می‌دهد و با کد عددی شناسایی می‌شود. بعضی از ریز تراشه‌ها با سیگنالهای آنالوگ کار می‌کنند(ریز تراشه‌ای باکد ۷۴۱، یک آمپلی فایر آنالوگ است). بعضی‌های دیگر با سیگنال‌های دیجیتال کار می‌کنند - به عنوان ورودی‌های منطقی یا برای دریافت صوت دیجیتالی از یک CD.

طرز ساخت ریز تراشه‌ها [ویرایش]

ریز تراشه‌ها را با تعبیهٔ مدارهای الکترونیکی در لایه‌ای نازک از سیلیسیم خالص، به صورت یک فرایند پیچیده، لایه لایه می‌سازند. اجزای مختلف مدار را با آغشته کردن مناطقی از سیلیسیم به مواد شیمیایی مختلف ایجاد می‌کنند.

کد باینری (دودویی) [ویرایش]

ریز تراشه‌های دیجیتالی، سیگنال‌های دیجیتالی را به صورت کد باینری ارسال و دریافت می‌کنند. تمامی اطلاعات به صورت سیگنال‌های روشن/خاموش ارائه می‌شوند. این سیگنال‌ها به وسیله ترانزیستورهای ریز تراشه پردازش می‌شوند. هنگامی که کلیدی بسته‌است، عدد یک است، هنگامی که کلید باز است، عدد صفر است. کد دودویی برای حرف "a"در صفحه کلیدعدد۰۱۱۰۰۰۰۱است.

کپسول سرامیک [ویرایش]

ریز تراشه را در یک کپسول عایق قرار می‌دهند. این کپسول پوششی شفاف دارد - تراشه در داخل آن قرار دارد. این ابزار شارژ (CCD)برای گرفتن عکس در دوربین‌های دیجیتالی استفاده می‌شود.[۱]

مدارات مجتمعی که شامل ترانزیستورهای دوقطبی (BJT: Bi Junction Transistor) باشند را با نام Transistor Transistor Logic) TTL) و مدارات مجتمعی که شامل ترانزیستورهای NMOS و PMOS هستند را(Cmos(Complementry Metal Oxide Semiconductorمی‌نامند. ترکیب این دو تکنولوژی را با نام BiCmos می‌شناسند. در مقابل مدارهای مجتمع، مدارهای گسسته وجود دارند که شامل قطعاتی مجزا هستند که به هم روی یک برد متصل شده‌اند.

در ساخت ICها طراحان سعی می‌کنند تا حد امکان از ترانزیستور استفاده کنند. مثلاً بجای خازن از از ترانزیستور در بایاس معکوس استفاده می‌کنند. و یا در جایی دیگر که مقاومت بزرگی نیاز دارند مثلاً در حد مگا اهم باز از ترانزیستور استفاده می‌کنند. چون در حجمی که مقاومت می‌گیرد می‌توان چند ترانزیستور جای داد.

بعضی از ICها به گونه‌ای از لایه‌های سیلیکون بهره می‌برند که می‌توانند حتی به عنوان حافظه مورد استفاده قرار گیرند نمونه‌ای از این ICها PROM نام دارد (حافظهٔ قابل برنامه‌ریزی فقط‌خواندنی: Programmable Read Only Memory) همانگونه که از اسم این نوع تراشه معلوم است فقط اطلاعات آن قابل خواندن است و امکان تغییرات در آن وجود ندارد از این نوع ای سی برای مدارات اصلی کامپیوتر نیز استفاده می‌شود همان قسمت از حافظه که به آن ROM نیز می‌گویند.

مدارهای مجتمع دیجیتال [ویرایش]

طرح شماتیک سیماس

به مدارهای AND,OR,NOT گیتهای منطقی (Logical Gate) می‌گویند. برای اینکه در یک مدار از این گیتها استفاده کنید نیاز نیست که شما این گیتها را با استفاده از ترانزیستور بسازید. این گیتها به صورت آماده در بازار با قیمتهای بسیار پایین وجود دارد. فقط کافی است که شما این ICها را بشناسید تا بتوانید از آنها استفاده کنید. در این جلسه قصد داریم ضمن معرفی بیشترگیتهای منطقی به معرفی و نحوه استفاده از ICهای دیجیتال بپردازیم. گیت NOT:این گیت را به صورت شکل مقابل نشان می‌دهند. همانطور که جلسات پیش گفتیم این گیت تنها یک ورودی و یک خروجی دارد معمولاً برای گیتهای منطقی یک جدول نیز رسم می‌کنند که به این جدول، جدول درستی می‌گویند. در این جداول عدد ۱ بیانگر درست و عدد صفر بیانگر غلط است. دقت کنید همه این عبارت یک معنی دارند:روشن، صحیح، ۵ ولت، ۱همچنین عبارت زیر نیز یک مفهوم دارند خاموش، غلط، صفر ولت، ۰جدول درستی برای این گیت به شکل زیر است

این جدول بیان می‌کند که چنانچه ورودی گیت صفر باشد خروجی ۱ خواهد بود یا اینکه اگر ورودی صفر ولت باشد خروجی ۵ ولت خواهد بود. و همچنین اگر ورودی ۱ باشد خروجی صفر خواهد بود و یا به طور مشابه مانند قبل اگر ورودی۵ ولت باشد خروجی صفر ولت خواهد بود. ICهای NOT در درون خود چندین گیت NOT را دارند یعنی اینکه هنگامی که شما یک IC از نوع NOT می‌خرید درون IC، 6 تا گیت NOT وجود دارد. شکل زیر ساختمان داخلی یک IC از نوع NOT را نشان می‌دهد.

همانطور که در شکل مشاهده می‌کنید این IC از شش گیت NOT تشکیل شده‌است پایه شماره ۱ IC یک پایه ورودی محسوب می‌شود خروجی این گیت پایه ۲ است. همچنین پایه ۳ ورودی یک گیت NOT دیگر است که خروجی آن پایه ۴ است. دقت کنید در ICها در قسمت بالا یک نیم دایره قرار دارد که معرف قسمت بالای IC می‌باشد و پایه‌ای که در سمت چپ این نیم دایره قرار دارد طبق قرار داد پایه ۱ است. هر IC برای اینکه به درستی کار کند نیاز به یک تغذیه (مثبت ومنفی که از باطری یا منبع تغذیه تامین شده باشد) نیز دارد. در این ICپایه شماره ۷ پایه زمین (قطب منفی باطری یا صفر ولت) و پایه ۱۴ پایه مثبت می‌باشد. یعنی شما در یک مدار باید ابتدا پایه ۷ را به قطب منفی باطری یا زمین (صفر ولت) متصل کنید سپس پایه ۱۴ را نیز به قطب مثبت متصل کنید. الان ۶ گیت شما آماده شده‌است برای تست می‌توانید در قسمت ورودی ازیک کلید و یک مقاومت ۱ کیلو اهم و در قسمت خروجی از یک LED و یک مقاومت ۲۲۰ اهم استفاده کنید. مدارهای ورودی و خروجی را بدین شکل ببندید.

در زمانی که سوییچ باز است ورودی گیت صفر ولت خواهد بود و خروجی گیت ۵ ولت بوده و LEDرا روشن خواهد کرد. اما هنگامی که سوییچ را بزنید و پایین نگه دارید ورودی گیت ۵ولت خواهد شد و خروجی گیت صفر ۵ ولت شده و LEDرا خاموش خواهد شد. با این وسیله ساده می‌تواند تک تک گیتها را چک کنید. IC NOT در بازار به اسم ۷۴۰۴ شناخته می‌شود. (شما می‌توانید این عدد را روی IC پیدا کنید). گیت ANDاین گیت را به صورت شکل مقابل نشان می‌دهند. باز همانطور که ذکر شد این گیت دو ورودی دارد و یک خروجی برای این گیت هم یک جدول درستی وجود دارد. پایه‌های ورودی این گیت را با حروف A,B نشان می‌دهند و پایه خروجی را با حرف Q نشان می‌دهند. همانطور که جلسه پیش گفتیم خروجی این گیت تنها زمانی یک (صحیح) است که هر دو ورودی صحیح باشد. جدول درستی هم به نوع دیگری این نحوه کار گیت را مشخص می‌کند.

این جدول بیان می‌کند که چنانچه ورودیA,B هر دو صفر باشند، خروجی صفر خواهد بود و اگر یکی از این دو ورودی نیز صفر باشد باز هم خروجی صفر خواهد شد. تنها در صورتی خروجی صحیح است که هر دو ورودی یک باشد. در شکل زیر نقشه داخلی یک ICاز نوعAND را مشاهده می‌کنید. در این IC 4 گیت AND وجود دارد. پایه اول ودوم این ICورودی‌های گیت AND است وپایه سوم، خروجی این گیت است. چنانچه این دو پایه را به دو کلید همانند آنچه در مثال قبلی ذکر شد وصل کنیم و یک LED هم به پایه سوم متصل کنیم می‌توانیم نحوه کار این IC را بررسی کنیم. این IC در بازار به اسم ۷۴۰۸ شناخته می‌شود. یادتان نرود پایه‌های ۷ را به زمین و ۱۴ را به ولتاژ مثبت متصل کنید.

نقشه درونی IC به شماره ۷۴۰۸ گیت ORاین گیت را به صورت شکل مقابل نشان می‌دهند. همانطور که ذکر شد این گیت دو ورودی و یک خروجی دارد برای این گیت هم یک جدول درستی وجود دارد. پایه‌های ورودی این گیت را همانند ICهای ANDبا حروف A,B و پایه خروجی را با حرف Q نشان می‌دهند. خروجی این گیت در صورتی یک (صحیح) می‌شود که یکی از هر دو ورودی صحیح باشد. جدول درستی هم به نوع دیگری این نحوه کار گیت را مشخص می‌کند.

این جدول بیان می‌کند که چنانچه ورودیA,B هر دو صفر باشند، خروجی صفر خواهد بود و اگر یکی از این دو ورودی یک شود خروجی هم یک می‌شود. همچنین اگر هر دو ورودی نیز یک باشد درآن صورت خروجی نیز یک خواهد شد. در شکل زیر نقشه داخلی یک ICاز نوع OR را مشاهده می‌کنید. در این IC 4 گیت OR وجود دارد. پایه اول ودوم این ICورودی‌های گیت OR است وپایه سوم، خروجی این گیت است. چنانچه این دو پایه را به دو کلید همانند آنچه در مثال قبلی ذکر شد وصل کنیم و یک LED هم به پایه سوم متصل کنیم می‌توانیم نحوه کار این IC را بررسی کنیم. این IC در بازار به اسم ۷۴۳۲ شناخته می‌شود. یادتان نرود پایه‌های ۷ را به زمین و ۱۴ را به ولتاژ مثبت متصل کنید.

نقشه داخلی ICبه شماره ۷۴۳۲

این سه Ic که نقشه آنها را بیان کردیم ICهای اصلی و مورد نیاز شما هستند همه جور گیت منطقی دیگر را نیز می‌توان با این ICها ساخت به عنوان مثال شما نیاز دارید که یک گیت AND با سه ورودی بسازید. یعنی هر گاه هر سه ورودی یک شود خروجی یک شود و در بقیه حالات صفر باشد برای این کار شما می‌توانید از دو گیت AND به شکل زیر استفاده کنید.

در این شکل تنها خروجی زمانی یک می‌شود که هر دو ورودی C,Q’ یک باشند و Q’ زمانی یک می‌شود که A,B هر دو یک باشند. یعنی برای یک شدن نیاز است که هر سه ورودی یک شود گرچه ICاز نوعANDبا سه ورودی هم در بازار وجود دارد (شماره ۷۴۱۱)حتی AND با ۴ ورودی هم وجود دارد. (شماره ۷۴۲۱) تمرین: یک مدار OR با سه ورودی بسازید.

مثال: یک مدار نیاز داریم به گونه‌ای که هر گاه یکی یا هردو ورودی یک شود خروجی صفر شود. در غیر این صورت خروجی یک باقی بماند. این مدار می‌تواند زمانی کاربرد داشته باشد که یک در قفل الکترونیکی داشته باشد که این قفل به Q متصل است هر گاه Qیک باشد در قفل است و هنگامی که Q صفر شود قفل باز خواهد شد. ورودی‌های A,B به کلیدهای الکترونیکی متصل هستند که در دو درطرف در نصب شده‌اند. در باید این قابلیت را داشته باشد که هم از بیرون و هم از درون باز شود. جدول درستی این مدار به شکل زیر است این مدار را با استفاده از گیت‌های اصلی بسازید. همانطور که در جدول مشاهده می‌کنید خروجی مورد نظر دقیقا برعکس خروجی یک مدارAND است پس می‌توان از یک مدارAND به همراه یک NOT استفاده کرد یعنی شکل زیر:

شاید برایتان سوال پیش آمده باشد که آیا IC با این مشخصات نیز داریم؟ بله داریم و به آن NOT AND یا به اختصار NAND(نَند) گویند (شماره ۷۴۰۰) به همین شکل IC NOR هم داریم که قطعاً می‌توانید حدس بزنید از چه نوعی است و چگونه کار می‌کند. مثال: یک مدار طراحی کنید به گونه‌ای که هر گاه هر دو ورودی مثل هم باشند یعنی هر دو یک یا هردو صفر خروجی یک شود در غیر اینصورت خروجی صفر باشد. جدول درستی این مدار در زیر آمده‌است

می‌توان گفت خروجی در دو حالت ۱ می‌شود حالت اول حالتی است که هم A و هم B صفر باشد این مدار را این طور طراحی می‌کنیم:

حالت بعدی که خروجی یک می‌شود حالتی است که هر دو ورودی ۱ باشد یعنی مدار زیر

مدار کامل تر کیب هر دوی این دو مدار است خروجی نهایی زمانی یک خواهد شد که یکی از این دو خروجی یک شود (مدار OR) پس مدار نهایی به شکل زیر است

مدار دیگری نیز وجود دارد که خروجی آن معکوس این مدار است یعنی در بعد از OR یک NOT هم قرار دارد در این صورت خروجی تنها زمانی ۱می شود که وردی‌ها با هم متفاوت باشد. یعنی اگر هر دو ورودی یک یا هر دو ورودی صفر باشد خروجی صفر خواهد بود تنها زمانی خروجی یک می‌شود که ورودی‌ها با هم فرق داشته باشد (یکی صفر و یکی یک) به این مدار گیت XOR گویند و IC آن نیز موجود است (۷۴۸۶) گیت XOR را به شکل مقابل در مدارها نشان می‌دهند از این گیت در ساخت مدارات که چند عدد باینری (مبنای ۲) را با هم جمع می‌کند استفاده می‌کنند



:: موضوعات مرتبط: مقاله، ،
نويسنده : حسن طاوسی


صفحه قبل 1 2 صفحه بعد